Kaleidoscoop

 

Voorstelling door Accordeonafdeling van het Koninklijk Conservatorium Den Haag Het woord "kaleidoscoop" komt van het Oudgrieks καλός (kalos), "mooi" + εἶδος (eidos), "vorm, gestalte" + σκοπεῖν (skopein), "kijken". De gebruiker kijkt in een kaleidoscoop van de ene kant en het licht zorgt via de andere kant voor reflecties in de spiegels. Door deze reflecties ontstaat een als mooi ervaren, symmetrisch mandala-achtig patroon, dat dan door het draaien een andere vorm aanneemt. De psychiater Carl Gustav Jung zag deze mandala als voorstelling van het onbewuste zelf… Het concert staat dan ook in teken van een ontdekking van het kleurrijke instrument het accordeon en zijn Russische familielid de bajan, beiden behorende tot de groep van ‘aerofonen met doorslaande tong’. Verder staat ook het groeiproces en het ontwikkelingsproces van de jonge musicus tot bewust uitvoerend kunstenaar centraal in dit concert dat zowel voor de uitvoerders als de toehoorders een ontdekkingstocht is… Laat U vooral verrassen in dit wonderlijke en kleurrijke concert met composities gaande van o.a. Dominico Scarlatti tot de Nederlandse componist Martijn Padding.
TERUGBLIK Afgelopen woensdag 20 december werd er een weergaloos mooi concert gegeven in het Theater & Filmhuis van Martine Zeeman. Deze keer trad er een gezelschap talentvolle jongeren op uit de accordeonklas van het Koninklijk Conservatorium Den Haag onder leiding van de hoofddocente An Raskin, met in de hoofdrol haar leerling Wilco Oomkes. Het concert van deze avond “Kaleidoscoop” genaamd is, zoals Wilco mooi verwoord, “het resultaat van een persoonlijke zoektocht van mijzelf: hoe kan ik het theater gebruiken ten behoeve van moderne muziek en dan in het speciaal op de muziek van Martijn Padding. En waarom, zoals ik de vraag veel gesteld krijg, de accordeon” Deze vraag werd ruimschoots en vol overgave door zowel Wilco als zijn docente en medestudenten beantwoord in hun spel op de accordeon. In vijf stukken van S Gubaidulina, D. Scarletti, F. Angelis en M Padding speelden Wilco Oomkes, An Raskin, Daumantas Stundzia, Robbrecht van Cauwenberghe en Coraline Groen (op de viool) de kerststerren uit de hemel. Martine Zeeman begeleidde Wilco de afgelopen drie maanden in zijn zoektocht en zorgde ervoor dat deze moderne muziek op theatrale wijze werd vertaald en de betekenis van iedere noot sensationeel tot uiting kwam.
(v.l.n.r.) R. van Cauwenberghe, C. Groen, D. Stundzia, W. Oomkes, M. Zeeman en A. Raskin Foto's door: Monique van Reisen
 © 2021 | ZEEPAANZEE | Martine Zeeman Theaterprodukties